Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS

Tips
Perempuan,ladys…Dan senggugut


Hari ini saya terpandang seorang perempuan pertengahan usia menahan kesakitan kerana senggugut..Apa itu senggugut?ramai  diantara kita yang mengalaminya,ada sesetengah orang sampai tidak dapat menahan diri kerana kesakitan yang teramat sangat.Disini ada saya sertakan ulasan dari seorang doctor pakar  Hospital Pakar Islam iaitu Dr Norlida bte Hj Kairon mengenai senggugut

APA ITU SENGGUGUT?

Senggugut atau ‘dysmenorrhoea’ bermakna pengaliran haid yang sakit .Ia merupakan masaalah yang paling kerap dihadapi oleh wanita  dibandingkan dengan semua masaalah sakit puan yang lain. Ia juga merupakan runggutan mereka yang mengakibatkan ketidakhadiran atau cuti sakit dari kerja , sekolah dan dari aktiviti lain. Senggugut boleh disebabkan oleh berbagai faktor.
Haid normal yang sakit ketika pengalirannya di panggil senggugut primer, sementara senggugut sekunder adalah apabila sakit setelah beberapa bermulanya haid atau sesudah haid, disebabkan oleh penyakit sistem reproduktif saperti endometriosis.
SENGGUGUT PRIMER

Senggugut primer adalah akibat dari pengecutan dinding rahim lebih kuat dari biasa untuk mengeluarkan lapisan dinding rahim yang tebal. Akibat dari itu, pengaliran darah juga terganggu lalu menambah kesakitan tersebut. Ada sebahagian wanita ‘sembuh’ dari sakit ini setelah kehamilan dan kelahiran anak. Selalunya ia berlaku pada permulaan kitaran yang subur terutamanya pada umur awalan 20an. Walaubagaimanapun, sebarang peringkat umur boleh mengalami haid yang sakit ini.
Beberapa jam sebelum haid, atau bersama aliran darah.Ianya selalu berlaku dengan rasa lenguh dan sakit di bahagian bawah perut, belakang,sesekali ke kaki. Sakit yang datang secara ‘crampy’/mencengkam atau sakit berterusan atau kedua-duanya.
Kadang-kadang ia bersama Simtom Pramensus(PMS), seperti :
 Tegang pada payu-dara, pening kepala , rasa pitam, perut kembung ,mual(50%) dan muntah(25%) sembelit atau ceret-beret (35% ), tekanan emosi,merasa letih, muram dan cepat marah
Sakit selalunya melebihi 24 jam dan berkurangan dalam satu hingga dua hari.Pada keseluruhannya apabila pengaliran haid keluar dengan lancarnya sakit pun hilang.
Faktor risiko:
Kalangan berikut samada satu atau keduanya adalah berisiko untuk mendapat
    * Baligh awal ( umur 11 tahun atau awal lagi)
    * Sejarah keluarga juga punyai senggugut

Kenapa ia berlaku?
Banyak sebab telah di perkatakan tetapi sejenis hormon  ‘prostaglandin’ di sabitkan dengan senggugut primer. Diantara penyebab kepada kecutan rahim ini berlaku, Prostaglandin di perolehi dengan lebih tinggi konsentrasinya pada wanita ini dan menyebabkan senggugut ini.                                                       
Kenapa ini berlaku kepada sebahagian tidak semua?                   
Tidak diketahui kemungkinan bersangkutan dengan pengeluaran hormon ovulasi yang konsentrasi prostaglandin lebih tinggi?
Cara Untuk Mengatasi Senggugut primer?
 Tanpa ubat:
 -   Tekanan emosi semasa haid boleh dikurangkan dengan   berehat pada hari pertama atau permulaan pengaliran haid
 -   ‘Tuam’ dengan sesuatu yang suam – air panas dalam beg khas/botol di bungkus dengan kain tebal yang kemudian di letak di bahagian abdomen (hot water bag) kemudian bahagian bawah berkenaan. Berhati-hati jangan terlecur
 -   Rajinlah melakukan senaman dan menjaga kesihatan fizikal khususnya.
 -  Teknik relaksasi – Banyakkan zikir, Yoga, Tai chi.
Dengan Ubat:
- sekira gagal ukuran di atas dapatkan rawatan dari klinik yang terdekat. 
Ubatan penahan sakit saperti paracetamol/ Panadol
 -Ubat anti prostoglandin saperti ibuprofen atau ponstan
Pil perancang keluarga. Menghilangkan sakit dengan menghalang ovulasi berlaku.

Ada beberapa keadaan yang boleh meningkatkan ‘threshold’ sakit langsung memperlihatkan seolah-olah senggugut bertambah teruk. Faktor yang biasa membuat demikian diantaranya termasuk anemia( kurang darah), penyakit kronik, kerja berlebihan, stres, diabetes dan tahap nutrisi yang rendah
Penggunaan alat dalam rahim (IUD) dan senggugut.
Setelah di masukkan untuk beberapa bulan pertama kemungkinan wanita tersebut ada yang mengalami senggugut . Kebanyakan wanita ini akan terasa kurang sakit apabila IUD tersebut telah ‘serasi’ letaknya dalam rahim. Ada juga yang telah lama letak tetapi baru terasa senggugut. Sekiranya ini berlaku di nasihatkan untuk berjumpa doktor pakar untuk memastikan kedudukan alat itu. Agak kerap di dapati alat ini telah beraleh dan seakan- akan ia akan ‘terkeluar’ lalu menyebabkan rahim mengecut dengan kuat yakni senggugut.
SENGGUGUT SEKUNDER
 Di antara penyakit termasuk
   * Endometriosis – sel yang melapisi dinding rahim migrasi ke tempat lain di organ pelvik lalu menyebabkan sakit ketika haid selalu setelah pengaliran haid menyebabkan sakit yang teramat sangat
  * Fibroid – ‘tumor’ atau ketumbuhan bukan barah, dari otot dan tisu yang dari dalam rahim dan di pengaruhi oleh hormon estrogen.
  * Jangkitan kuman pada organ pelvic (PID). Keadaan ini sering di sabitkan dengan senggugut sekunder, tapi ada juga sebahagiannya sakitnya berterusan tidak berkaitan dengan haid langsung. Yang berkaitan, ada sangkut pautan dengan aksi prostaglandin.
Rawatan Senggugut sekunder
Ubatan – lebih kepada untuk mengurangkan sakit. Pil kontraseptif dan anti inflamatori saperti parasetamol, Cox-2, antiprostaglandin (ponstan).
Rawatan yang definitif adalah secara pembedahan. Pembedahan secara laparoskopi atau terbuka (laparotomi). Saperti fibroid dan endometriosis rawatan pembedahan adalah definitif.
Kerap berlaku apabila ultrasound jarang menghasilkan keputusan yang positif, walaupun wanita berkenaan sakit serta gejala saperti tersebut diatas. Di sini adalah perlu untuk wanita tersebut untuk melalui rawatan laparoskopi diagnostik untuk menentukan puncanya dengan melihat lebih dekat penyebab senggugut itu. Adakalanya dengan cara ini biopsi, rawatan membakar sel-sel endometriosis itu boleh di lakukan sekali.
Komplikasi
Komplikasi dari senggugut sekunder bergantung kepada penyebabnya.  Sekira jangkitan kuman pada system pelvic, boleh meyebabkan kesan lekatan(scar) pada tiub fallopian dan menganggu system reproduktif. Kesan boleh mengakibatkan kandungan ektopik. Yakni kandungan luar rahim.
Endometriosis pula boleh mengakibatkan kemandulan atau menggangu kebolehan untuk mengandung.Ramai memperkatakan yang senggugut berkaitan dengan kegagalan untuk mengandung atau ketidaksuburan( infertiliti).Entiti ini tidak benar. Selagi penyebabnya tidak dipastikan, sebab majoriti senggugut adalah senggugut primer yang normal.
Di era bioteknologi ini berbagai ramuan dari para herbalist juga perawat kecantikan akan mengemukakan berbagai petua termasuk ramuan untuk mengurangkan sakit. Perlunya kajian saintifik dilakukan untuk menentukan bahan yang boleh mengurangkan sakit itu. Mungkin juga ramuan tersebut ada bahan anti prostaglandin, anti inflamatori dan sebagainya. Asalkan ia tidak di campuradukkan dengan ramuan yang memudaratkan sekira di gunakan pada jangkamasa yang panjang.

Jadi pada anda yang mengalaminya rajin-rajin la amalkan apa yang telah disarankan oleh Dr.Norlida,selamat mencuba..


Tips mengurangkan berat badan melalui pembuangan toksik dibadan


Saya juga menggunakan produk ini dan ianya amat berkesan,jika anda berminat boleh mencuba dan saya juga ada menjual.Dibawah ini ada informasi mengenai produk jika berminat hubungi saya..


foot detox patch


Apa Itu Foot Detox Patch

Foot Detox Patch merupakan produk yang dapat membantu tubuh anda mengeluarkan sisa toksin dengan mudah. Dengan penggunaan Foot Detox Patch anda mampu mendapatkan kembali kesihatan yang sempurna untuk tubuh badan anda.
Diformulasikan di Jepun dengan menggunakan campuran herba, Foot Detox Patch merupakan produk yang mampu menyerap bahan-bahan toksin dari tubuh badan anda melalui ion negatif dan mineral yang terdapat di dalamnya.

FUNGSI UTAMA FOOT DETOX PATCH

 • Mengurangkan sakit kepala/ migrain.
 • Mengurangkan sakit belakang dan sengal sendi.
 • Mengurangkan berat badan.
 • Mengurangkan lelah dan punca lemah tenaga.
 • Mengelakkan gejala kemurungan.
 • Mengelakkan masalah kembung perut dan masalah pencernaan.
 • Mengurangkan bengkak.
 • Mengurangkan masalah gemuk air.
 • Mengurangkan masalah arthritis.
 • Mengurangkan masalah diabetes.
 • Mengurangkan masalah hati.
 • Mengurangkan penggunaan ubat yang berpanjangan.
 • Mengelakkan masalah kulit.
 • Mengelakkan masalah rambut dan kuku yang rapuh.

CARA GUNA FOOT DETOX PATCH

cara guna foot detox patch
 1. Buka pelekat.
 2. Tampalkan bahagian yang bercetak di atas pelekat.
 3. Pastikan bahagian yang berherba mengadap telapak kaki anda.
 4. Penggunaan selama 6 jam - 24 jam
AMARAN
 • Untuk kegunaan luaran sahaja.
 • Jangan tampal pada kulit yang alergi/ luka/ mata.
 • Jauhkan dari kanak-kanak.
 • Wanita hamil dilarang menggunakannya.
 • Ibu menyusu harus berhati-hati menggunakannya.
 • Pesakit jantung/ darah tinggi/ alergi harus berhati-hati menggunakannya

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS