Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS

Makanan Tradisional Sabah

Kelupis


Makanan tradisional daerah di Sabah

Kelupis ialah makanan tradisional daerah dinegeri Sabah,biasanya kelupis dibuat untuk hidangan pada tetamu yang datang kerumah.Sama seperti cerita saya sebelum ini kelupis dihidangkan untuk upacara mengginum,kenduri kahwin,kenduri kematian serta upacara-upacara tertentu.


Makanan ini sama juga seperti lemang atau ketupat palas disemenanjung,pulut dikukus terlebih dahulu bersama santan setelah itu dibungkus menggunakan daun yang dipanggil daun silat.Di Sabah daun jenis ini banyak terdapat dikawasan Kimanis dalam daerah Papar.Mereka disini membuat kelupis secara beramai-ramai dengan semangat bergotong royong.Biasanya mereka makan kelupis begitu saja,tetapi ada juga yang gemar makan bersama kuah kari atau kuah satay sama seperti disemenanjung.



Makanan ini lebih sinonim di daerah seperti Papar,Beaufort,Kuala Penyu,Menumbok dan Sepitang.Jika anda ingin merasa makanan ini datanglah berkunjung ke daerah tersebut.Tidak rugi kalau kita banyak mengenali makanan tradisi sesuatu kaum di Malaysia.Bagi saya kelupis sama seperti ketupat palas cuma daun yang digunakan berbeza dan ada sedikit kelainan dalam rasanya.Bagi yang ingin merasa datang la ke negeri dibawah bayu.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

Dorris Angel said...

Kelopis memang sedap....esp. frm KP..hihihi.. Wah banyak da kemajuan ni...well done!

eda said...

tq..geng!!!support tu pnting..huuiii memang sedap ni ada lg mau update tggu ye...